Alfa Romeo Mito 1.4 Turbo MultiAir

Az ember az olasz autókról és főleg az Alfáról sok mindent el tud mondani, de azt hogy unalmasak és szürkék lennének azt biztosan nem. Így van ez a legkisebb Alfa a MITO esetében is. Az autó gyönyörű piros színe egyből magára vonza az emberek tekintetét. A jellegzetes pajzs formájú hűtőrács elmaradhatatlan. Az első lámpák érdekesek egy kicsit olyan a MITO tekintete mintha folyamatosan bambulna bele a világba. Abban a pillanatban ahogy beindítjuk ennek a képzelt bambaságnak már nyoma sincs. Ahogy a gyújtáskulcsot behelyezzük a központi kijelzőn megérkezik az autó sziluettje, elfordítás után a mutatók megmutatják, hogy milyen utat tudnak illetve fognak bejárni.

Ha életre keltjük a 1400 ccm-es 135 lóerős és 230 nm nyomatékkal rendelkező Euro5-ös benzines turbós erőforrást egy nagyon kellemes duruzsoló morgó hangot hallunk. A váltó egy hatfokozatú dupla-kuplungos automata váltó amit ha a kedvünk úgy hozza akkor szekvenciális módban is használhatjuk. Az Alfa rájött arra, hogy a felváltásokat a váltókar hátrahúzásával a visszaváltásokat pedig a váltókar előre tolásával ésszerű elvégezni. Apró dolog de nagyon is fontos. A váltani egyébként a kormányon elhelyezett fülekkel is tudunk.

 

 

A MITO-ban megtalálható egy úgynevezett DNA kapcsoló ami három különböző vezetési módot tesz lehetővé. Az N állásban egy teljesen hétköznapi autót kapunk ami semmi extrával nem kényeztet bennünket, olyannyira nem hogy a gázpedál lenyomása és az autó elindulása nincs szinkronban. Ezt sajnos meg kell szokni mert igen kellemetlen meglepetéseket tud okozni az embernek.

D állásba téve a kapcsolót az autó teljesen megváltózik, a kormányzás keményebb lesz, az elektronika kitolja a váltási fordulatszámot, és gyorsabb lesz a gázpedál reakciója egy igazi kis méregzsák lesz belőle amivel élvezet menni. A mai kor divatjának megfelelően Start- Stop rendszert is megtaláljuk az autóban, de valamiért az embert az őrületbe tudja kergetni, ha megállunk és nyomva tartjuk a féket akkor rendben leállítja magát,de a beindítása sajnos lassú. A futóműve egy kicsit a magyar utakra kemény, pattogós, a fékek harapósak.

A beltér egyes részein igényes egyes részein viszont lehetne egy kicsit komolyabb az anyagválasztás is. Az ülések kényelmesek és jól tartanak az ülésfűtés kapcsolóját lehetetlen helyre tették. A műszerfal jól átlátható. A barna bőrbelső és a carbon betétek nagyon jól harmonizálnak. Egyszerre elegáns és sportos.

Összességében egy nagyon jó autót alkotott az Alfa. A DNA kapcsolónak köszönhetően egyszerre több autót is birtokolhatunk.  A tesztünk alatt 7-7.5 literes átlagfogyasztást mértünk.