Anno 2011: Fiat Línea teszt

A Fiat kínálatában mindig is a 3 es 5 ajtós sportos modellek voltak a főszerepben. A Linea egy négy ajtós modell ami  kivallóan érzékeltette az olaszos eleganciát és a könnyed, sportos vezetést. A tágas utastér a  hatalmas csomagtér miatt könnyen a  családok kedvence lehet mivel egy 4 fős család csomagokkal együtt hosszú utak során is kényelmesen érezheti magát. Ha kell akkor apuka elmehet vele egy tárgyalásra, ha kell akkor bátran elhozhatjuk vele a gyerekeket az iskolából. Az autó kecses lágy vonalvezetése ebben tökéletes partnerünk lesz.

 

Az 1.6-os 16szelepes MJet diesel motor a maga 105 lóerejével igencsak rugalmas akár a városi forgatagról akár az országutakról legyen szó. Motorikusan az autó kiválóan megállja helyét, sőt vetélytársai előtt járhat. Az autó fogyasztása tovább emelte a már addig sem kis szimpátiánkat a városi 6.2-6.4liter és az országúton mért 4.5-4.7liter tökéletesen megfelelt az általunk elvártnak.  Az autó futóműve kecsesen könnyedén fogadja magába az útfelületek hibáit és nyeli el a viszonylagosan rossz utat. Kivalló az úttartása és megfelelően nyomatékos a motorja. Az autó tesztelése a magyar ország egyik legszebb megyéjét Borsod Abaúj Zemplén megyét választottuk. A Tisza mentén járva nem tudtuk eldönteni mi is lenne a legmegfelelőbb hely a felvételek elkészítéséhez. Ezért esett a választás Tokaj után egy folyópartra, egy bányára és a Boldogkőváraljai várra. Itt az autó megmutathatta, hogy mit is tud kanyarok jöttek-mentek gyorsítások fékezések s az autó tört előre a megadott irányba.

Végignézve az autó külsején elmondhatjuk, hogy igencsak szemet gyönyörködtető látvány, nincs ez másképp az autó belsejében sem. Kényelmesek és jó oldaltartásúak az ülések, a műszerfal jól átlátható és ott ahol kell finom puha tapintású. Kellemes fogású a bőrkormány amit mind magasság mind pedig tengely irányban állíthatunk. A műszerek számlapja végtelenül elegáns rajzolatú, a középkonzol jól értelmezhető, nem kell sokáig barátkozni az autó belsejével szinte minden információt és funkciót rögtön megért az ember.

A biztonság terén is arra törekedtek a Fiat tervezői, hogy minél inkább családbarát legyen az autó. ABS, ESP amit egy lejtmenet vezérlővel egészítettek ki, vezető és utas oldali légzsák természetesen oldallégzsákokkal együtt, Isofix rögzítési rendszer a hátsó üléseken.

 

A Linea-val a Fiat egy nagyon szép, elegáns de mégis sportos autót tervezett ezzel nem kis borsot törve a konkurencia orra alá valljuk be, teljesen jogosan.